رشته حقوق بهتره یا روانشناسی؟ برای پاسخ به این سوال هیچ جواب واضحی وجود ندارد. انتخاب هر رشته به روحیات، توانایی های فردی، انتظارات شغلی در آینده و حتی جنسیت شما بستگی دارد. در حالی که رشته حقوق با گرفتن حق و حقوق مردم سر و کار دارد، رشته روانشناسی بیشتر جنبه درمانی و رفتاری دارد.
رشته حقوق چیست؟
رشته حقوق یکی از رشته های پرطرفدار در علوم انسانی است که افراد با تحصیل در آن با قوانین و مقررات مختلف آشنا می شوند. بسته به گرایش حقوق، نوع قوانین و مقررات معرفی شده از جمله عمومی، مقررات بین الملل، داخل ایران و جامعه و … در این رشته متفاوت است.
رشته روانشناسی چیست؟
رشته روانشناسی به مطالعه و بررسی بعد درونی و روحی انسان های می پردازد و نحوه رفتار آن ها را تحلیل می کند. این رشته جزء رشته های محبوب علوم انسانی است که در چندین گرایش ارائه می شود. با تحصیل در این رشته نحوه درک کردن انسان ها را یاد می گیرید و فرآیندهای ذهنی انسان ها از جمله ادراک، احساس، حافظه و هیجان را بهتر درک می کنید.
مقایسه گرایش های رشته حقوق و روانشناسی
شما در مقطع کارشناسی نیازی به انتخاب گرایش برای رشته حقوق ندارید. ولی برای مقطع کارشناسی ارشد و دکتری باید حتما یکی از گرایش های تحصیلی حقوق را انتخاب کنید که بسیار متنوع نیز هستند. در مقابل رشته روانشناسی در مجموع دارای 10 گرایش است که هر کدام را می توانید در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری انتخاب کنید. رشته روانشناسی نیز مانند رشته حقوق در مقطع کارشناسی گرایشی ندارد.
گرایش های رشته حقوق (کارشناسی ارشد و دکتری)
- گرایش حقوق عمومی
- گرایش حقوق بین الملل
- گرایش حقوق خصوصی
- گرایش حقوق جزا و جرم شناسی
- گرایش حقوق بشر
- گرایش حقوق ارتباطات
- گرایش حقوق ثبت اسناد و املاک
- گرایش حقوق اسناد و قراردادهای تجاری
- گرایش حقوق کیفری اطفال و نوجوانان
- گرایش حقوق نفت و گاز
- گرایش حقوق مالکیت فکری
- گرایش حقوق اقتصادی
- گرایش حقوق دادرسی اداری
درصورتی که در یکی از گرایش های حقوق مذکور تحصیل می کنید و پروژه ای در این زمینه دارید، می توانید از صفحه انجام پروژه حقوق پروژه خود را ثبت کنید.
گرایش های رشته روانشناسی (کارشناسی ارشد)
- گرایش روانشناسی تربیتی
- گرایش روانشناسی بالینی کودک و نوجوان
- گرایش روانشناسی بالینی
- روانشناسی اجتماعی
- گرایش روانشناسی و آموزش کودکان استثنائی
- روانشناسی اسلامی
- روانشناسی سنجش و اندازه گیری
- اجتماعی و علوم شناختی
- روانشناسی جنایی
اگر شما دانشجویی رشته روانشناسی هستید و پروژه ای در هر گرایشی دارید، با مراجعه به صفحه انجام پروژه روانشناسی می توانید پروژه خود را سفارش دهید.
سختی رشته حقوق بیشتر است یا روانشناسی؟
رشته حقوق دارای دروس تخصصی در زمینه حقوق و مقررات بسته به نوع گرایش انتخابی است. در واقع شما با لیستی از قوانین و مقررات و ماده های آن ها مواجهید که اکثر آن ها را باید حفظ کنید تا بتوانید در امتحانات این رشته قبول شوید. ولی رشته روانشناسی دارای دروس مرتبط با روانشناسی، رفتار انسانی و … است. معمولا دروس رشته روانشناسی برای افراد ملموستر و جالبتر از دروس رشته حقوق هستند، ولی اگر به دروس تخصصی حقوق علاقه مند باشید درس خواندن در این رشته برای شما بسیار جذاب خواهد بود.
روحیات فرد؛ مهمترین فاکتور برای انتخاب میان رشته حقوق و روانشناسی
بسیاری از داوطلبان خانم و آقا در مورد اینکه رشته حقوق بهتره یا روانشناسی سوال می پرسند، ولی هیچ گاه در مورد اینکه کدام دو رشته با روحیات آن ها سازگار است فکر نمی کنند. رشته حقوق و روانشناسی دو رشته ای اند که روحیات خاص خود را می طلبند.
اگر روحیه جنگجو دارید و قدرت بیان شما خوب است، رشته حقوق می تواند یک انتخاب بسیار عالی برای شما باشد. ولی اگر نمی توانید به خوبی در جمع صحبت کنید، مطمئن باشید که رشته حقوق برای شما مناسب نیست. در نقطه مقابل آن اگر رشته روانشناسی را انتخاب کردید، باید توانایی گوش دادن به مشکلات دیگران را داشته باشید و بتوانید از رفتارهای دیگران بدون قضاوت برای کمک به آن ها استفاده کنید.
نحوه ورود به بازار کار در رشته حقوق و روانشناسی: کدام آسانتر است؟
یکی از مسائلی که حتما باید هنگام انتخاب رشته علوم انسانی به آن توجه کنید، نحوه ورود به بازار کار از طریق هر یک از رشته هاست. برای هر دو رشته روانشناسی و حقوق بهتر است که تا مقطع کارشناسی ارشد و دکتری تحصیل کنید تا به جایگاه خوبی برسید.
پس از پایان رشته روانشناسی، در صورت داشتن توانایی های لازم می توانید به بازار کار وارد شوید؛ ولی برای اینکه از رشته حقوق وارد بازار کار گردید، حتما باید در آزمون اختصاصی وکالت یا قضاوت شرکت کنید. در واقع شما به صورت مستقیم وارد بازار کار نمی شوید و ورود شما مستلزم قبولی در این آزمون هاست و شرکت در این آزمون ها نیز نیازمند مدرک حقوق می باشد.
شرایط بازار کار در رشته حقوق و روانشناسی
شرایط بازار کار و میزان موفقیت در این دو رشته تا حدی به توانایی ها، فعالیت و خلاقیت شما بستگی دارد. به خصوص در رشته روانشناسی که خلاقیت و ارائه محتواهای حرفه ای حرف اول را می زند.
بازار کار رشته روانشناسی
پس از فارغ التحصیلی در رشته روانشناسی می توانید در چندین حوزه مشغول به کار شوید:
- آموزش: آموزش در مدارس و آموزشگاه ها
- استخدام در سازمان ها و ارگان ها: استخدام در سازمان های دولتی و خصوصی برای ارائه خدمات مشاوره، آموزش و مدیریت منابع انسانی
- مشاوره و درمان: کار به صورت آزادانه یا استخدام در مراکز خصوصی و دولتی برای مشاوره، ارائه خدمات روانشناسی و درمانی
دانشجویان می توانند در آزمون های استخدامی نیز شرکت کنند. حوزه کاری شما در مراکز درمانی، کلینیک های روانشناسی، مدارس، آموزشگاه ها، سازمان های دولتی همچون نیروی انتظامی و کارخانه های متعدد است. در واقع هر جایی که انسان حضور داشته باشد، شما می توانید کار کنید. ضمن اینکه کار شما هم به صورت استخدامی و هم به صورت آزاد می باشد.
بازار کار رشته حقوق
پس از فارغ التحصیلی از رشته حقوق شما دو راه دارید. یکی اینکه در آزمون وکالت شرکت کنید و وکیل شوید و دوم اینکه در آزمون قضاوت شرکت کرده و به عنوان قاضی فعالیت کنید. البته حوزه های درآمدزایی در رشته حقوق بسیار متنوع هستند که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم.
- وکیل: فعالیت به عنوان وکیل در دادگاه ها و دریافت حق و حقوق مردم
- کارمند دادگاه: رسیدگی به پرونده های دادگاهی و آماده کردن دستورالعمل ها و صورت های حقوقی ارائه شده به دادگاه ها
- مدیریت دادگاه: مدیریت دادگاه برای اطمینان از فرآیندها و رویه های انجام شده و همچنین نظارت روی امور دادگاه، کارمندان، پردازش پرونده ها و …
- قاضی: قضاوت در مورد دادگاه و پرونده های موجود و بررسی حق و حقوق مختلف
- وکیل خانوادگی: حل مسائل خانوادگی و رفع پرونده های دادگاهی مختلف همچون نگهداری فرزندان و تسهیل روند طلاق
- استاد حقوق: تدریس دروس، برگزاری سخنرانی ها و رویه های حقوقی در سازمان های مختلف و ارائه گزارش های متنوع
این موارد تنها بخشی از بازار شغلی رشته حقوق هستند. به خصوص اگر در مقاطع بالاتر در این رشته تحصیل کنید، می توانید در زمینه های مختلفی مشغول به کار شوید که این خود به درآمدزایی شما کمک شایانی می کند.
درآمد رشته حقوق بهتره یا روانشناسی؟
درآمد بسیاری از رشته ها به خصوص رشته های علوم انسانی همچون حقوق و روانشناسی وابسته به مهارت، توانایی ها و خلاقیت شماست. به طور کلی، رشته حقوق به درآمد بسیار بالای خود شهرت دارد. اما باید توجه کنید که زمانی می توانید از این رشته درآمد داشته باشید که توانایی های لازم برای کار به خصوص به صورت وکیل را داشته باشید. در این صورت تعداد پرونده ها افزایش پیدا کرده و حقوق شما افزایش پیدا می کند.
به نقل از وبسایت alphascool:
درآمد وکلا در ایران بسیار متغیر است و به عوامل مختلفی از جمله تجربه، تخصص، محل کار و نوع پروندههایی که وکلا روی آن کار میکنند بستگی دارد. بر اساس آمارهای موجود، درآمد ماهانه وکلا در ایران به شرح زیر است:
حداقل درآمد: ۱۶٬۷۰۰٬۰۰۰ تومان
میانگین درآمد: ۵۲٬۵۰۰٬۰۰۰ تومان
حداکثر درآمد: ۱۳۳٬۰۰۰٬۰۰۰ تومان و بیشتر
رشته روانشناسی نیز درآمد خوبی دارد، به خصوص اگر بتوانید با ارائه خدمات برتر، تعداد مراجعه کنندگان خود را افزایش دهید. اما در حالت کلی یک فارغ التحصیل رشته حقوق به ویژه در حوزه شغلی وکالت می تواند درآمد بیشتری نسبت به فارغ التحصیل روانشناسی داشته باشد. چرا که نرخ مشخصی برای حل پرونده های حقوقی وجود ندارد و یک وکیل خبره می تواند خود درآمد خودش را تعیین کند.
جمع بندی نهایی مقایسه رشته های حقوق و روانشناسی
از آنجایی که تفاوت هایی میان رشته حقوق و روانشناسی وجود دارد، نمی توان گفت که رشته حقوق بهتره یا روانشناسی؟ انتخاب میان این دو رشته تا حدی به سلیقه، توانایی ها، اهداف شما برای کسب درآمد و آینده شغلی که در انتظار دارید بستگی دارد. در حالی که هر دو رشته تا مقطع کارشناسی ارشد و دکتری در ایران پشتیبانی می شوند، می توانید حتی با تحصیل و داشتن رزومه قوی در آن ها به خارج از کشور نیز مهاجرت کنید.