گیاه پزشکی بهتره یا میکروبیولوژی؟ هر دو رشته زیر مجموعه ای از رشته های تجربی هستند که می توانید با کنکور یا با سوابق تحصیلی در آن ها قبول شوید. گیاه پزشکی یک رشته مرتبط با گیاهان و کشاورزی است و میکروبیولوژی به مطالعه کلیه موجودات ریز که معمولا با بیماری انسان ها و فاسد شدن مواد غذایی سر و کار دارند، می پردازد.
میکروبیولوژی چیست؟
میکروبیولوژی یکی از رشته های تجربی در مقطع دانشگاهی است که به مطالعه کلیه موجودات زنده ای که نمی توان با چشم غیر مسلح آن ها را مشاهده کرد، می پردازد. میکروبیولوژی علم مطالعه ویروس ها، قارچ ها، تک یاخته ها و جلبک هاست که همه آن ها با نام میکروب شناخته می شود. اگر در این رشته تحصیل کنید باید در مورد آن ها مطالعه، تحقیق و بررسی کرده و تاثیر آن ها روی فرآیندهای مختلف بررسی نمایید.
رشته گیاه پزشکی چیست؟
رشته گیاه پزشکی به عنوان یک رشته از کنکور تجربی بوده و شاخه ای از علوم کشاورزی شناخته می شود که می تواند برای مطالعه، تشخیص و مدیریت آفات و بیماری ها به کار گرفته شود. هدف اصلی رشته گیاه پزشکی، حفظ سلامت گیاهان است و می تواند با کنترل آفات و عوامل مضر به کیفیت و کمیت محصولات کشاورزی کمک کند.

گیاه پزشکی بهتره یا میکروبیولوژی؟
انتخاب میان رشته گیاه پزشکی و میکروبیولوژی نیازمند بررسی دقیق تفاوت ها و جزئیات این دو رشته است. رشته گیاه پزشکی برای افرادی که به گیاهان و رشد کردن آن ها علاقه مندند، مناسب می باشد. ولی رشته میکروبیولوژی برای افرادی که کار کردن در فضای آزمایشگاه و تشخیص بیماری ها را دوست دارند، مناسب است. در واقع گیاه پزشکی و میکروبیولوژی دو دنیای متفاوت دارند؛ اما ممکن است به هر دو علاقه مند باشید. در این صورت باید بازار کار، درآمد، دروس رشته ها و … را با هم مقایسه کرده تا در نهایت بهترین رشته را انتخاب کنید.
مقایسه دروس دو رشته گیاه پزشکی و میکروبیولوژی
برای مقایسه گیاه پزشکی و میکروبیولوژی باید حتما دروس آن ها را با هم مقایسه کرد. در حالی که گیاه پزشکی دارای دروس مرتبط با پزشکی است، میکروبیولوژی بیشتر روی بیماری ها، ویروس ها و میکروب ها تمرکز دارد. رشته گیاه پزشکی دارای 140 واحد تحصیلی است که شامل 20 واحد درس عمومی، 37 واحد درس علوم پایه، 34 واحد دروس اصلی، 44 واحد دروس الزامی و 5 واحد دروس اختیاری هستند. بیشتر دروس این رشته در حوزه گیاهان و کشاورزی هستند و قطعا باید به آن ها علاقهمند باشید.
در مقابل رشته میکروبیولوژی دارای 8 واحد کمتر و 132 واحد تحصیلی است که باید در دوره 4 ساله کارشناسی آن ها را پشت سر بگذرانید.
دروس تخصصی رشته میکروبیولوژی | دروس تخصصی رشته گیاه شناسی |
· میکروبیولوژی محیطی · باکتری شناسی · قارچشناسی · میکروبیولوژی صنعتی · بیوشیمی فیزیک · مبانی فیزیولوژی گیاهی · ایمونولوژی · تکامل · ژنتیک · میکروبیولوژی · بیوفیزیک · شیمی عمومی · زیست گیاهی · فیزیک · بیوشیمی · زیستشناسی جانوری · زبان تخصصی · باکتریشناسی · میکروبیولوژی غذایی · پروتوزئولوژی | · آمار و احتمالات · اصلاح مبارزه با آفات و بیماری های گیاهان · اصول اصلاح نباتات · اصول تبدیل و نگهداری فرآوردههای کشاورزی · اصول ترویج و آموزش کشاورزی · آبیاری عمومی · آفات انباری · آفات مهم درختان میوه · آفات مهم گیاهان زراعی · آفات و بیماریهای مهم گیاهان زینتی · آفات و بیماریهای گیاهان جنگلی · اصول رده بندی حشرات · حشرات گرده افشان و زنبور عسل · بیماری های ویروسی و باکتریایی گیاهان · خاکشناسی عمومی · ژنتیک · میکروبیولوژی عمومی · باغبانی عمومی · اکولوژی · بیوشیمی عمومی · شیمی آلی · قارچ شناسی · کنه شناسی · هوا و اقلیم شناسی |
- چناچه پروژه ای دارید که ترکیبی با رشته گیاه پزشکی و میکروبیولوژی هست، با مراجعه به صفحه انجام پروژه های دانشجویی می توانید اقدام به ثبت سفارش خود نمایید.
بازار کار گیاه پزشکی و میکروبیولوژی
تفاوت گیاه پزشکی و میکروبیولوژی از نظر بازار کار و نوع رده های شغلی کاملا قابل درک است. در حالی که میکروبیولوژی دارای بازار کار مرتبط با انسان هاست، رشته گیاه پزشکی بیشتر با آفات، گل و گیاه و کشاورزی سر و کار دارد.
بازار کار گیاه پزشکی
با پیشرفت تکنولوژی بسیاری از کشاورزان نیاز به افراد با دانش علمی بالا در زمینه کشاورزی برای رفع ابهامات خود دارند. از این جهت در شهرهای کشاورزخیز بازار کار گیاه پزشکی بسیار عالی است. ضمن اینکه شما می توانید در زمینه های شغلی زیر نیز مشغول به کار شوید.
- استخدام به عنوان کارشناس اجرایی و نظافت در موسسات و ارگانهای مختلف مانند سازمان حفظ نباتات
- کارشناس تحقیقات آفات و بیماری های گیاهی
- کار در شرکت های تولید و پخش کود و سموم
- فعالیت در کلینیکهای گل و گیاه
- تاسیس مزارع و اشتغال در آن
- اشتغال در کارخانه های محصولات کشاورزی
- همکاری در کادر آموزشی مرتبط با گیاهان
- اشتغال در ادارات منابع طبیعی
- اشتغال در سازمان محیط زیست
- اشتغال در سازمان جنگل ها و مراتع
- تدریس در دبیرستان های فنی و حرفه ای
بازار کار میکروبیولوژی
رشته میکروبیولوژی سر و کار زیادی با آزمایشگاه ها، نمونه گیری، تشخیص قارچ، میکروب و بیماری ها دارد. بازار کار میکروبیولوژی بیشتر در آزمایشگاه ها و محیط های درمانی است که در ادامه به چند نمونه از مهمترین آن ها اشاره می کنیم.
- آزمایشگاههای طبی
- سازمانهای حوزه بهداشت و درمان
- سازمان محیط زیست
- پژوهشگاههای مختلف
- پژوهشگاههای نفت
- آزمایشگاههای پاتولوژی
- آزمایشگاههای میکروبشناسی
درآمد در آینده شغلی گیاه پزشکی و میکروبیولوژی
فضای شغلی و اینکه در کجا مشغول به کار شوید، عامل بسیار مهمی در تعیین درآمد است. معمولا فارغ التحصیلان گیاه پزشکی به صورت پروژه ای برای بازبینی و بررسی گیاه و آفات آن ها استخدام می شوند و دستمزد خوبی نیز برای یک پروژه دریافت می کنند. اما ممکن است این پروژه ها دائمی نباشند و چند ماهی کار نداشته باشید.
در نقطه مقابل آن رشته میکروبیولوژی معمولا استخدامی بوده و شما در کلینیک ها و مراکز درمانی و صنعتی استخدام می شوید و هر ماه حقوق دریافت می کنید. حقوق بر اساس تجربه و نوع کار شما از پایه اداره کار تا بالای 30 میلیون تومان متغیر است. فرصت های کاری گیاه پزشکی (اگر زرنگ باشید) بیشتر از میکروبیولوژی است. چون می توانید کلینیک گیاه پزشکی راه اندازی کنید، مشاوره بدهید، در زمینه فروش تجهیزات و محصولات کشاورزی فعالیت کنید.
به نقل از وبسایت irantahsil:
اگر در شرکت های کوچک مشغول به کار هستید، درآمد شما می تواند در حال حاضر از یک میلیون تومان تا پنج میلیو تومان متغیر باشد. همچنین در صورتی که موفق به استخدام در شرکت های بزرگی شوید، می تواند این درآمد تا شش میلیون تومان در ماه نیز متغیر باشد. البته این میزان درآمد مربوط به حال حاضر است و تا ۴ سال دیگر قطعا متفاوت خواهد بود.
امکان ادامه تحصیل در ایران و خارج در رشته گیاه پزشکی و میکروبیولوژی
رشته گیاه پزشکی جزء رشته های زیر مجموعه تجربی است که در مقطع کارشناسی امکان پذیرش با کنکور و بدون کنکور را دارد. شما می توانید در ایران در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری این رشته نیز تحصیل کنید. در خارج از کشور به خصوص کشورهای پیشرفته همچون آمریکا، امکان ادامه تحصیل در رشته گیاه پزشکی نیز وجود دارد. با این حال ظرفیت دانشگاه های داخلی برای این رشته نسبتا پایین است.
رشته میکروبیولوژی نیز تا مقطع دکتری امکان ادامه تحصیل در ایران و خارج را دارد. در حالی که چندین گرایش برای رشته میکروبیولوژی در مقطع کارشناسی ارشد وجود دارند، اما برای تحصیل در مقطع دکتری حتما باید در گرایش میکروبیولوژی تحصیل کنید. در خارج از کشور به خصوص کشورهایی که علم درمانی قوی دارند، داشتن رزومه قوی در رابطه با میکروبیولوژی می تواند امکان ادامه تحصیل را فراهم کند.
جمع بندی نهایی مقایسه رشته گیاه پزشکی و میکروبیولوژی
در این مقاله سعی کردیم به سوال شما در مورد اینکه گیاه پزشکی بهتره یا میکروبیولوژی جواب دهیم. اما همانطور که متوجه شدید این دو رشته دنیای متفاوتی دارند و انتخاب آن ها کاملا به ترجیحات شخصی، سلیقه و بازار کاری که در ادامه زندگی نیاز دارید، بستگی دارد.
مهم ترین سوالات مقایسه گیاه پزشکی و میکروبیولوژی
- گیاه پزشکی بهتره یا میکروبیولوژی؟
هر دو رشته های خوبی اند، ولی گیاه پزشکی به علم مطالعه گیاهان می پردازد و رشته میکروبیولوژی میکروب ها و ویروس هایی که با چشم قابل مشاهده نیستند را بررسی می کند. - بازار کار گیاه پزشکی بهتره یا میکروبیولوژی؟
معمولا میکروبیولوژی بازار کار بهتری در کل کشور دارد، ولی در شهرهای حاصل خیز و کشاورزی گیاه پزشکی نیز جایگاه ویژه ای داشته و اهمیت آن بیشتر درک می شود. - برای خانم ها رشته میکروبیولوژی بهتر است یا گیاه پزشکی؟
خانم ها در محیط های کاری میکروبیولوژی که معمولا مراکز درمانی هستند، بهتر رشد می کنند. رشته گیاه پزشکی عمدتا نیاز به حضور در مزارع کشاورزی و محیط های کار مردانه دارد.